Primaire en Secundaire Emoties

Primaire en secundaire emoties

 

Primaire emoties worden ook reinigende emoties genoemd. Het zijn de zuiveren gevoelens van het kleine kind in jezelf. Het kind heeft zich in deze gevoelens niet altijd gezien of gehoord gevoeld. Hierdoor hebben deze gevoelens en emoties geen verbinding en (h)erkenning ervaren, waardoor ze niet konden bestaan.  En we een secundaire emotie hebben ontwikkeld of overgenomen van wat we als kind hebben gezien en ervaren in onze omgeving.

plaats van ze weg te drukken, doorvoel je ze waardoor ze ‘oplossen’ en je ‘schoonmaken’ van binnen.

Primaire zijn korte en heftige gevoelens, die vaak niet langer dan 10 seconde tot 2 minuten duren.

Deze primaire gevoelens leren herkennen, kennen, ontdekken, woorden geven en leren duiden, vraagt moed, vertrouwen, veiligheid, aandacht, nabijheid, oordeelloos-zijn, rust en geduld. Waar in mijn lichaam voel ik dat dan? Daar bij blijven, is spannend omdat het vroeger bedreigend was en we nog steeds voelen: onbekend maakt onbemind.  We blijven er het liefst van weg, sluiten ze zelfs uit, hopen dat deze gevoelens zich nooit laten zien en denken dat we dan gelukkig zijn. Of komen er moeilijk bij, kunnen niet of moeilijk bij het ervaren van dit gevoel omdat ons fysieke gestel, ons neurologisch systeem en zenuwstelsel ze beschermen. Vroeg geleerd en daarmee goed getraind.

Secundaire emoties of gevoelens zijn de emoties die voor de primaire gevoelens of emoties gaan staan, ze als het ware beschermen. We hebben ze ontwikkeld vanuit onze overleving. Nagedaan, gecopieerd of aangeleerd in een poging om in contact te komen, te blijven of te zijn met onze buitenwereld, met de mensen om ons heen. Ons te verhouden opdat we gezien worden, gewaardeerd, erkend worden, gezien voelen. Dat is meestal een onbewuste reactie, een automatische bescherming. Je wordt bijvoorbeeld boos omdat je je in de steek gelaten voelt. Of je voelt je verdrietig omdat je bang bent.

Het is ons overlevingsmechanisme dat ons behoed voor verlating, afwijzing, veroordeling of verlaten worden; Onze primaire gevoelens die vaak te groot of te pijnlijk zijn. Het is dan makkelijker boos te zijn, dan je kwetsuur te voelen.

En wat is dat overlevingsmechanisme snel en behendig! Een bekwame waakhond die zijn vak goed kent en bescherming ziet als zijn hoogste doel. Hoog-sensitief en alert, flexibel en snel, waardoor we vaak niet herkennen dat deze emoties niet de oorspronkelijke zijn.

Secundaire emoties zijn langdurig en kunnen uren, dagen, maanden en zelfs jaren duren. Dat komt omdat ze niet schoonmaken, niet de kern zijn en ze dus niet opruimen. Het kan dus soms lijken dat je je emoties en gevoelens laat zien en zijn terwijl je onbewust niet bij je primaire emoties en gevoelens komt.

 

In coaching leer je jouw primaire gevoelens en emoties kennen.

Maar waarom zou je dat willen? Wat levert het je op? Wanneer je alleen vanuit je secundaire emoties blijft leven, blijf je in rondjes lopen, herhaal je wat je vroeg hebt geleerd. Uiteindelijk loop je leeg…

 

Wil jij fris, vitaal en vanuit jouw eigen levensenergie leven? En wil je daarbij ondersteund worden in een veilige setting met professionele begeleiding? Dan nodig ik je van harte uit voor een gratis kennismakingsgesprek.

Meld je aan via het formulier op : www.elkecoaching.nl