Geheimen ontvangen

Hoe bijzonder is het om een geheim te ontvangen van iemand. Je voelt je speciaal, gezien en krijgt hierbij de nabijheid die je zo verlangt. Dus je zegt :”ja, natuurlijk. Bij mij is jouw geheim veilig.”
Terwijl je nog niet weet wat je gaat ontvangen, wat je gaat krijgen, waarmee je belast gaat worden. Ook werkgevers of leidinggevende geven zo wel eens ‘een geheime boodschap’ aan een nieuwe werknemer: ” Jij bent precies de persoon die we nodig hebben. Jij kan orde in de chaos van het team brengen, jij hebt die kwaliteiten”.

 Het team is weliswaar niet op de hoogte van deze boodschap maar jij voelt je gezien en erkent in jouw kwaliteiten. Je ego is gestreeld en stapt vol vertrouwen in je nieuwe baan. Maar zijn we ons bewust van wat er gebeurt in deze dynamiek?

Er wordt een last bij je neergelegd, een verantwoordelijkheid en een ‘gevangenschap’ waar je met open ogen bent ingestapt. Uit verlangen naar erkenning, naar verbinding, naar gezien te worden. Maar je wordt in een uitzonderingspositie gezet, zowel in relatie als in het werk. Dat lijkt even leuk tot je het systemische effect voelt. Het resultaat is precies het tegenovergestelde van waarop je juist gestreeld voelde; niet gezien, uit verbinding en afgezonderd.

Bekijk eens bij jezelf hoe jij je gestreeld voelt wanneer iemand jou zo bijzonder maakt. Hoe graag wil je bijzonder zijn of gezien worden? Leer jezelf te zien en te erkennen zodat een ongezonde verbinding niet meer nodig is voor jou.

Geef een reactie