Dag 2 van de zesdaagse Over-Le*en voor weduw-ouders

Afgelopen week doorliepen we (met 2 groepen) dag 2 van de zesdaagse Over-le*en.

Het is geweldig om te horen hoeveel en op welke manier de inzichten van dag 1 doorwerken in de weduw-gezinnen en het effect op de weduw-ouders in het wezenlijke gevoel van invloed binnen het gezin en op het ouderschap. Verschuivingen en verhelderingen hebben hun eerste bewegingen in gang gezet…

Deze tweede dag bekeken we onder andere ieders stamboom waarmee we inkijkjes in onze eigen en elkaars geschiedenis kregen. Het leverde hele mooie en verhelderende inzichten en veel (h)erkenning van wat voorouders hebben meegemaakt. Het effect daarvan op onze levens van vandaag is soms verrassend en vaak verhelderend. Bijvoorbeeld de herkenning in het dragen van veel verdriet of het harde werken. Maar ook hoe met emoties en gevoelens werd omgegaan en hoe dit als vanzelf werd doorgegeven en zo doorleeft tot op de dag vandaag.

En hoe leven de emoties en gevoelens voort in het huidige (weduw) gezin? Want het grote verdriet, het verlies van de levens- en liefdespartner, mede-ouder en papa of mama van kind(eren), heeft een grote impact op ieder gezinslid en ook op de dynamiek binnen het gezin. Wat vraagt hierin gezien te worden door de ouder? En welke rol neem je? Welke plek neem je in? En hoe weet je of dat ook de juiste plek is?

Als weduw-ouder herkennen we allemaal dat er zo enorm veel op onze schouders rust en het zoeken is naar hoe hier mee om te gaan. we herkennen bijv dat te doen door te ontwijken of ontlopen (en bijv last te krijgen van schuldgevoel of door het bomen het bos niet meer te zien) ? Of juist door kei hard door te werken (en frustraties op te bouwen) en niet toe te komen aan jezelf. We moeten overleven en hebben daarvoor allemaal onze eigen manieren. Makkelijk is het niet altijd om deze aan te kijken omdat we bijv ook zo graag juist wel en soms ook juist niet doorwillen leven. Of onze kind(eren) willen behoeden of soms juist onszelf. Vandaag creerde we weer een stukje meer inzicht. Voelbaar, door de oefeningen en door te kijken en luisteren naar elkaar.

Zoals we in- en uitademen, doen we dat ook in deze dag. We bewegen en herinneren onzelf en delen met elkaar hoe we onszelf afleiden of opladen. Waar we van genieten, leuk vinden of om kunnen lachen. Inspireren elkaar met onze ideeen en rondde weer vruchtbare dag af.

Wat een intiem en diepgaand proces bij al deze weduw-ouders en steeds ook weer in de begeleiding door Karin Heesakkers en mijzelf. Want weduw-ouder zijn stopt niet en het verbinden met andere weduw-ouders vraagt om steeds aan te kijken en te verbinden met alles wat zich laat zien en wat er leeft.

Heb je interesse of ken je mensen die mogelijk gebaat zijn bij deze zesdaagse? In 2024 starten we weer met een groep in Zuid Nederland en Midden Nederland.
Voor info zie mijn website : https://www.elkecoaching.nl/weduw-ouders/
Je kunt me ook mailen: info@elkecoaching.nl
of bellen: 06-53477004