Blog: verticale en horizontale verbinding

Bewust zijn van je horizontale en de verticale verbinding

Het stille midden is in alles en iedereen aanwezig. Om meer inzicht te krijgen in wat je weerhoudt om in jouw stille midden te komen, biedt werken met de horizontale- en de verticale levensverbinding uitkomst.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN ONZE HORIZONTALE & VERTICALE

De verticale verbinding:

Is de beweging naar binnen, bewust zijn van je lichaam. Dus in plaats van bezig te zijn met gedachtes en alles wat je te doen hebt of waarin je wordt meegenomen in je omgeving, je lichaam voelen en je gevoelens en emoties ervaren.

De eerste stap naar de verticale verbinding is de bereidheid om weer te gaan voelen en je bewust te worden van je emoties.

De tweede stap is oordeelloos te zijn. Je gevoelens herkennen en erkennen en er met je aandacht bij zijn, is helend en brengt je dicht bij jezelf.

De horizontale verbinding:

Staat voor alles om je heen in de wereld. Alles voor je, achter je, en naast je. En ook taken, geluiden, geuren en prikkels buiten je. En ook gedachtes en ideeen, hoofd activiteiten of rituele en automatische structuren waarmee we in verbinding zijn met onze omgeving.

Hier huist ook jouw ego, je denkt dat je dit bent, dat dit je identiteit is, omdat je zo ook wordt gezien door je omgeving en je je zo ook alleen laat zien aan de mensen om je heen. Je bent de harde werker, de lieve zorgzame, de consequente doorzetter enz.

Als baby hebben we in de horizontale verbinding de hechting moeten vinden om te overleven.

Met onze hooggevoelige zintuigelijk waarneming hebben we ons aangepast, ingehouden of uitgereikt. Groot gemaakt of juist klein, stil of luidruchtig. Alles ten gunste van de hechting.

Dat houden we lang vol en meestal moeten we op brute wijze een duw in de rug krijgen, anders te leren doen. Bijvoorbeeld door een burn-out, overlijden, ziekte of andere intense gebeurtenissen, lukt het niet meer om deze vertrouwde manier van omgaan met onszelf en onze omgeving, vol te houden.  Ook wanneer we onafhankelijk zijn, zelfstandig en volwassen, blijven we handelen vanuit de ingeslepen patronen en blijven we vaak gericht op de horizontale verbinding. We zoeken bevestiging en vertrouwen bij ander en zijn ‘vergeten’ of hebben niet ontwikkeld deze te vinden is in onszelf.

 

Door je vooral horizontaal te verbinden, ben je in ‘overlevingsmodus’en blijf je minder goed bij jezelf.

Erkenning zoeken buiten jezelf, afhankelijk zijn, overbezorgdheid, continu met anderen bezig zijn, veel activiteiten ondernemen en steeds ‘doende’  zijn, afleidingen zoeken in bijv gamen of televisie kijken, verslaving en andere gedragspatronen.

Wil je hierover leren, ontdekken en begeleid? Je motivatie leren vinden, een liefdevol duwtje in de rug ervaren en begeleid worden in alles wat je in deze reis tegen komt?

Voel je dan welkom: www.elkecoaching.nl of bel: 06-53477004

#coaching