De plaats aan tafel draagt bij aan het vervullen van je rol in de familie

Samen aan tafel kan zo gezellig zijn. Maar als iets heel simpels – een juiste volgorde aan tafel-  niet gehanteerd wordt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Als ouders of kinderen niet op hun eigen, systemische plek zitten, ontstaat er onrust. Dan is er bijvoorbeeld ruzie tussen de kinderen. Of ze willen niet eten. Of de oudste speelt de baas over de jongere kinderen, hoe vaak jullie ook zeggen dat opvoeden de taak van papa en mama is. De jongste eet op haar vierde (zesde … achtste) nog niet zelfstandig, omdat mama ernaast zit en haar blijft voeren. Of vader en moeder zitten tegenover elkaar (letterlijk en figuurlijk), in plaats van samen, naast elkaar. Lees meer

Geheimen ontvangen

Hoe bijzonder is het om een geheim te ontvangen van iemand. Je voelt je speciaal, gezien en krijgt hierbij de nabijheid die je zo verlangt. Dus je zegt :”ja, natuurlijk. Bij mij is jouw geheim veilig.”
Terwijl je nog niet weet wat je gaat ontvangen, wat je gaat krijgen, waarmee je belast gaat worden. Ook werkgevers of leidinggevende geven zo wel eens ‘een geheime boodschap’ aan een nieuwe werknemer: ” Jij bent precies de persoon die we nodig hebben. Jij kan orde in de chaos van het team brengen, jij hebt die kwaliteiten”.

Lees meer